Franse buldog


Franse buldog 1.0

(dieren)

buldog van een wat kleinere variëteit met een korte staart in de vorm van een komma en staande oren, die vooral wordt gehouden als gezelschapsdier

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Franse buldog…

is een buldog; is een hond; is een dier

  • [Afmeting] is een relatief kleine, stevig gebouwde variëteit
  • [Uiterlijk] heeft een korte, brede snuit
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft allerlei gezondheidsklachten, waaronder ernstige ademhalingsproblemen, doordat het ras op bepaalde uiterlijke kenmerken is gefokt, waaronder een korte brede snuit

    Algemene voorbeelden


    We vinden de Franse buldog zo leuk vanwege zijn vele vouwen en rimpels. En vanwege zijn brede, korte snuit. Dat het beest door dit laatste ademhalingsproblemen heeft en zelfs als hij niet slaapt al snurkt, maakt voor ons blijkbaar niet uit. Mooi, mooier, mooist is geen vrolijk boek.

    BL-opgavenboekje-B8-M8-Vervolg-2, Cito,

    De baas van de Engelse setter heeft een bolhoed op zijn hoofd, die van een Franse bulldog een stokbrood onder de arm, geen cliché wordt geschuwd.

    Poot: verhalen over de hond, Midas Dekkers,

    Combinatiemogelijkheden


    met ander, nevengeschikt substantief


    • Engelse buldogs en Franse buldogs
    • de Engelse buldog en de Franse buldog en de mopshond

    'Bij Engelse en Franse buldogs is een extreem platte snuit erg in trek, alleen beginnen ze daardoor te snurken of zitten ze bij de minste inspanning zonder adem.' De Franse buldog kampt ook met 'een omgekeerde knie' omdat de gewrichten te kort zijn en de Engelse buldog bevalt te vaak via keizersnede omdat de kop te groot is en het bekken te smal.

    De Standaard,

    In Nederland wordt een verbod op fokken van 'kortsnuitige' honden, waaronder de Engelse en de Franse buldog en de mopshond, sinds 2020 afgedwongen.

    De Standaard,